Снимка БулфотоРумен Драганов направи гръмко изявление за туристическия бранш. Туристическият бизнес

...
Снимка БулфотоРумен Драганов направи гръмко изявление за туристическия бранш. Туристическият бизнес
Коментари Харесай

Румен Драганов: Туристическият бизнес трябва да разбере какво означават работник и права

Снимка Булфото

Румен Драганов направи гръмко изказване за туристическия отрасъл. Туристическият бизнес би трябвало да се легализира и да разбере какво значи служащ, възнаграждение и отбрана на трудовите права. Това съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов особено за ДЕБАТИ БГ.

По думите му рецесията е разкрила доста проблеми, а възобновяване ще премине през редица етапи. Ще има и дефицит на фрагменти, и даже да бъдат привлечени от чужбина, това няма да компенсира недостига. Отливът ще надвиши 100 хиляди за туристическата промишленост в годишен проект.

" Тези, които отидоха в други браншове видяха, че там има целогодишна претовареност, заплати, осигуровки, което беше обществено известно, че в туризма не е по този начин ", сподели Драганов.

Експертът разяснява и помощта от страната и очерта дълготрайните ограничения, бавени с години, върху които да се подчертава. Призовава преди летния сезон, ангажираните в сектора да бъдат кредитирани за естественото пускане на сезона. Драганов подчертава, че от 1-ви март от общо 90 хиляди заведения от дребни кафенета до огромни заведения за хранене, ще отворят доста дребна част, тъй като огромен % са сезонни.

" Използваме най-вече европейски средства, още не е развърна кесията на държавния бюджет да се търсят заеми, с цел да се възстановят някои заплащания. Имаме проблем с подпомагането на всички във веригата на туризма. За жал някои от тях въобще не са включени в описи. Трябва да се видят частните случаи, изключително в случай че има хора в неравностойно състояние ", разяснява Румен Драганов.

Според него обстановката сега е добър мотив да се промени „ архаичният “ Закон за туризма и да се основават няколко разнообразни камари на ангажираните в този бранш – хотелиери, ресторантьори, туроператори. По думите му сега има 208 разнообразни организации, които не са обединени в мощен неправителсвне бранш и не могат качествено да предизвикват законодателни промени.

Друг огромен проблем, да вземем за пример, е неналичието на Гранционен фонд в туризма. Все отново тежката обстановка с локдауна откроява и някои хубави аспекти като преоткриване на България.

" През септември 2020 имахме по-добри индикатори на вътрешни туризъм, в сравнение с мощната 2019-та. Нямаше места за паркиране. Вътрешният туризъм няма кой да го спре. Във времето, в което всичко беше затворено, пътуванията за края на седмицата бяха към 120 хиляди ", означи Драганов.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма твърдо поддържа концепцията за ваксинацинен документ на европейско равнище.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР